?

Hvordan varierer vekten i løpet av dagen?

Mann 31 . 18 Mars 2021
Spørsmål

Hei jeg og dama diskuterer vekt. Det har med intak av 10stk 0,5L øl, foreksempel lørdag å veier 100kg søndag morgen. Kan man da veie mer enn 100kg på søndag kvelden om man ikke har i seg noe som helst verken vann eller noe. Håper på svar.

Mann (31)
Fagperson svarer
Hei

Dette var det ikke et enkelt svar på. Vekten vil naturlig variere noe i løpet av dagen ettersom man spiser, drikker og går på toalettet. Det som er sikkert er at du sparer deg litt vekt hvis du ikke drikker de 10 halvliterne med øl :-)

Det kan godt hende at du oppgir tallene bare som et eksempel. Jeg vil likevel ta opp dette med alkohol og vekt.

Alkoholforbruk kan være et vanskelig tema, men det er også viktig å ta opp. Du forteller om inntak på 10 halvlitere med øl. Dette tilsvarer 15 enheter alkohol. Dersom dette inntaket skjer ofte eller flere ganger i uken så er det høyt og gir høy risiko for helseskade. For menn regnes høy risiko for å være 21 enheter eller mer i løpet av uken. For kvinner regnes høy risiko for å være 14 enheter. Det er videre ikke anbefalt mer enn 6 enheter for menn, eller mer enn 4 enheter for kvinner per dag. Hvis man har et slikt forbruk er det anbefalt å redusere inntaket for å unngå helseskade at alkohol. Dersom man ønsker hjelp til dette så ta gjerne kontakt med din fastlege. Ta også gjerne en titt på avogtil.no.

Vekt er også for mange et vanskelig tema å ta opp. Du oppgir vekt 100 kg. La oss gå utifra at du er en ca 180 cm høy mann. Dette vil gi deg en KMI på litt over 30. Dette regnes som fedme og er forbundet med betydelig økt risiko for for å få en lang rekke sykdommer, først og fremst økt risiko for hjerte- og karsykdommer (høyt blodtrykk, angina, hjerteinfarkt, hjerneslag eller trange blodårer i beina), diabetes type 2, leddsmerter, flere ulike kreftformer, søvnvansker og psykiske utfordringer. Det gledelige er at det er mye helsegevinst å hente på litt vektreduksjon. Her gjelder det samme som ved andre endringer man skal gjøre: nøkkelen er motivasjon til å gjøre og hode på endringer i måten du lever på over tid. Man kan gjerne starte med å kartlegge sitt kosthold med kostholdsplanleggeren.

Håper dette var til hjelp, selv om det kanskje ikke var helt det du spurte om.

Fastlegen, SiO Helse

Finner du ikke det du leter etter?